فناوري وايرلس و يا بي سيم مي تواند قابليت ارسال و دريافت داده را در فواصل دور و نزديك فراهم نمايد. تجهيزات وايرلس از پركاربردترين تجهيزات شبكه به شما مي روند كه در اين ميام راديو وايرلس به دليل وجود قدرت و توان بيشتر نسبت به نمونههاي مشابه محدوده وسيعتري را پوشش ميدهد و يكي از مهمترين تجهيزاتي است كه براي انتقال تصاوير دوربين يا اطلاعات در مسافتهاي طولاني استفاده ميشود.
راديو وايرلس چيست؟
همانطور كه گفته شد راديو وايرلس دستگاهي است كه امكان جابه جايي ديتا را در فواصل طولاني فراهم كرده و از امواج راديويي براي انتقال استفاده مي نمايند. آنها از دو طريق مي توانند ديتا را منتقل نمايند كه شامل نقطه به نقطه (PTP) يا يك نقطه به چند نقطه (PTMP) مي باشد. اين راديوها يا خود داراي آنتن يكپارچه بوده مانند SXT و يا به صورت Netmetal هستند كه در اين صورت نياز به خريد يك آنتن جداگانه داريد.
زمانيكه انتقال ديتا توسط شبكه سيمي امكانپذير نباشد شبكه وايرلس مي تواند بهترين گزينه انتخابي بوده كه براي اين منظور از راديو استفاده مي شود. البته اين نكته را نيز در نظر بگيريد كه با توجه به مسافتي كه ديتا بايد طي كند شما بايد راديو مناسب را خريداري نمايد. گاهاً فاصله بين دو نقطه يكي از مهمترين مزاياي راديو وايرلسها انعطافپذيري آنها است، بهطوري كه ميتوان از آنها براي انتقال اطلاعات در فواصل مختلف استفاده كرد. گاهي اوقات ضروري است اطلاعات در مسافتهاي طولاني بهاشتراك گذاشته شوند در نتيجه راديو وايرلس بهترين گزينه براي دريافت و ارسال دادهها است.
مزاياي استفاده از راديو وايرلس:
از جمله مزاياي استفاده از راديو وايرلس مي توان به:
- مقرون به صرفه: كاهش هزينه هاي مربوط به تجهيزات فيزيكي با استفاده از امواج و سيگنالها
- انعطاف پذيري: افزايش انعطاف پذيري به دليل عدم استفاده از كابل كشي
- قابليت گسترش و افزونگي: با توجه به بيسيم بودن اين تجهيزات مي توان به راحتي و تا فواصل طولانيتر اين شبكه را گسترش داد.
- قابليت پياده سازي ساده: زيرا ديتا را از طريق امواج دريافت خواهند كرد.
- انتقال دادهها بدون محدوديت مكاني
عوامل موثر در انتخاب راديو وايرلس:
- قدرت آنتن دهي راديو وايرلس : قدرت آنتن دهي راديو مي باشد كه هر چقدر بيشتر باشد به منزله قدرت بيشتر راديو بي سيم مي باشد.
- مشخصات پردازنده آن : اين نكته را در نظر داشته باشيد كه اگر بخواهيد براي شبكه هاي خيلي بزرگ، اطلاعات ارسال و دريافت داشته باشيد، مسلماً نياز به راديويي داريد كه از نظر سخت افزاري بالا باشد تا بتواند حجم بالايي از اطلاعات و داده هاي شما را رد و بدل كند و پاسخگوي كامل باشد.
- پهناي باند و مسافت تحت پوشش : بهطور مثال، برخي از مدلها براي پوششدهي محدودهاي به مسافت زير ۱۰ كيلومتر با نرخ انتقال ۳۰۰ مگابيت بر ثانيه طراحي شدهاند كه البته اين آمار بيشتر در در محيطهاي آزمايشگاهي بهدست آمده و در دنياي واقعي با توجه به پارامترهاي محيطي مثل آب و هوا و نويزهاي موجود در محيط دستيابي به اين مقدار كمتر ميشود و برخي ديگر نيز براي پوششدهي محدوده بزرگتري به شعاع ۳۰ كيلومتر در نظر گرفته شدهاند كه براي اين منظور بايد از آنتنهاي جداگانهاي كه قدرت بالايي دارند استفاده شود.
بارزترين مشخصات يك راديو وايرلس:
- پردازنده، حافظه رم و حافظه فلش
- لايسنس لول
- عملكرد سيستم
- استاندارد و مشخصات شبكه بي سيم
- تامين توان (Passive PoE)
كاربرد راديو وايرلس:
قبل از ورود تجهيزات وايرلس به دنياي فناوري اطلاعات، انتقال ديتا براي مسافت هاي طولاني يا به سختي صورت مي گرفت و يا به طور كل انجام نمي شد. مثلا اگر قرار بودن دو شعبه يك شركت و يا سازمان را به يكديگر متصل كنيم، اين كار به دليل حجم بالاي كابل كشي بسيار سخت صورت مي گرفت. اما با استفاده از راديو وايرلس اين كار به راحتي صورت گرفته و هزينه ساير تجهيزات شبكه به شدت كاهش مي يابد.
پس كاربرد راديو وايرلس را ميتوان انتقال و جابجايي دادهها، صوت و تصاوير بدون محدوده مكاني دانست، اين امكانات به واسطه آنتنهاي بيسيم صورت مي پذيرد. استفاده از راديو بيسيم در سازمانها و موسسات بزرگ كارايي بالايي دارد به علاوه در انتقال فايلها در دوربين مدار بسته نيز نقش مهمي را ايفا كرده است.
آشنايي با انواع راديو وايرلس:
راديو بي سيم ها در قالب دو گروه تقسيم بندي شده اند كه هر يك وظيفه و كاربرد خاص خود را دارند كه شامل:
- راديو وايرلس indoor
- راديو وايرلس outdoor
پس يكي از مهمترين نكاتي كه بايد در نظر گرفته شود اين است كه راديو قرار است در كجا نصب شود. اگر قصد استفاده از راديو وايرلس در محيطهاي باز مثل نمايشگاهها و پاركها را داريد cAP و wAP و cAP lite و Metal 2 و Groove 2 از گزينههاي خوب در اين زمينه هستند.
اگر قصد استفاده از راديو وايرلس در محيطهاي بزرگ را داريد، بهطوري كه قرار است فرايند انتقال اطلاعات در مسافتهاي طولاني ارسال شوند QRT 5 و Metal 5 و NetBox 5 و BaseBox 5 و DynaDish 5 و NetMetal 5 از گزينههاي مطرح در اين زمينه هستند و اگر قصد استفاده از راديو وايرلس در مكانهاي كوچك مانند خانه و دفاتر را داريد SXT 5 و LHG 5 و SXTsq 5 و SXT Lite5 و DISC Lite5 و SXTsq Lite5 از گزينههاي خوب در اين زمينه هستند.
پس به طور كلي نتيجه مي گيريم كه راديو بيسيم indoor و راديو بيسيم outdoor دو نقطه مقابل هم هستند زيرا كمترين شباهتي در انتقال دادهها به واسطه اين دو وجود دارد. به اين صورت كه ارسال بسته با موج كوتاه به واسطه راديو بيسيم outdoor صورت ميگيرد در حاليكه در راديو وايرلس indoor بايد از امواج بلند استفاده شود.
اينترنت وايرلس راديويي:
اينترنت وايرلس راديويي فناوري است كه به تمام نيازهاي كاربران براي اتصال به شبكه اينترنت پاسخ مي دهد. در اين فناوري، كاربر بدون نياز به خط تلفن ميتواند با نصب تجهيزات اينترنت راديوئي در پشت بام يا بالكن ساختمان خود از پهناي باند فركانسي براي ارسال و دريافت دادهها استفاده كند.
بهطور معمول، اينترنت وايرلس راديويي بر مبناي نيازهاي كاربران به گروههاي مختلفي تقسيم ميشود كه هر يك پهناي باند متفاوتي در اختيار كاربران قرار ميدهند. بنابراين مهم است هنگامي كه قصد استفاده از اين نوع اينترنت را داريد به نيازهاي كاري دقت كنيد، زيرا اين مدل اينترنت قيمت بيشتري نسبت به مدلهاي رايج دارد.
شركتها كاربران را به سه گروه خانگي، تجاري و حرفهاي تقسيم ميكنند:
- كاربران خانگي به ساختمان تك واحدي يا چند واحدي اشاره دارند كه سرعتي در بازه ۴ تا ۱۲ مگ دريافت ميكنند.
- كاربران تجاري به شركتهاي تجاري كوچك تا متوسط و همچنين مجتمعها اشاره دارند كه اينترنتي در بازه ۱۰ تا ۲۰ مگ دريافت ميكنند.
- كاربران حرفهاي مثل شركتهاي بزرگ و هتلها كه اينترنتي در بازه ۳۰ تا ۵۰ مگ دريافت ميكنند.
آنتن راديويي وايرلس:
خريد آنتن وايرلس ارزان مي تواند مشكلات زيادي را هنگام انتقال ديتا ايجاد نمايد. پس بهتر است به جاي آنكه برند و يا مبلغ كاربرد و ويژگي هاي فني آن دستگاه را مورد بررسي قرار دهيم.
بهطور معمول آنتن راديويي وايرلس بايد ويژگيهاي زير را داشته باشد:
- در شرايط بد جوي و به ويژه هنگامي كه باد شديد ميوزد امواج راديويي را در جهت درست انتقال دهد.
- دامنه وسيعي را پوشش دهد.
- عمر عملياتي مفيد خوبي داشته باشد.
- نور مستقيم خورشيد بر عملكرد آن تاثير منفي نگذارد.
- عرض پرتو (Beamwidth) قابل قبولي داشته باشد.
- قابليت كار در باند فركانسي ۵ گيگاهرتز را داشته باشد.
- توان عملياتي (ديسيبل) بالايي داشته باشد.
- طراحي Dual Polarization داشته باشد. به اين معنا كه قابليت ارسال امواج را به صورت افقي و عمودي داشته باشد و پهناي باند و زاويه مطلوب بهطور مثال ۱۲۰ درجه در حالت افقي داشته باشد.
- مجهز به ويژگي كاهش تاثير تابشدهنده دستگاههاي RF مجاور با آنتن باشد.
- از تكنيك كنترل فشار باد و نويز محيط استفاده كند تا امواج به شكل پايداري ارسال شوند.
مودم راديويي چيست؟
مودم راديويي قابليت انتقال داده ها و اطلاعات را به صورت بي سيم در محدوده اي تا ۱۰ كيلومتر را دارد. شما با استفاده از مودم راديويي مي توانيد يك راه مدرن براي شبكه هاي راديويي خصوصي ايجاد كنيد. در واقع شبكه هاي راديويي خصوصي در برنامههاي كاربردي حياتي صنعتي، هنگامي كه به ارتباط داده هاي فوري نياز مي باشد، مورد استفاده قرار مي گيرد. اين نوع مودم اين قابليت را به داده ها مي دهد كه از اپراتورهاي شبكه مخابراتي يا ماهواره اي مستقل باشد. عوامل موثر بر عملكرد راديو عبارتند از: ارتفاع و نوع آنتن، حساسيت راديو، توان خروجي راديو و طراحي كامل سيستم مي باشد.
فناوري بيسيم ارائه شده توسط مودم هاي راديويي با استفاده از حالت انتقال مستقل از حامل در فواصل ۱۰۰ كيلومتري، تا زماني كه خط ديد حفظ شود، يك توان عملياتي داده با فركانس (۲٫۴-۱۹٫۲kbps) را ارائه ميكند. براي سايت هاي راه دور، اين امكان دارد كه تنها جايگزين براي اطمينان از دانلود منظم داده ها باشد. مودم هاي راديويي براي انتقال به يك آنتن خارجي نياز دارند و بنابراين، ديد بين گيرنده و سايت هاي دانلود لازم و ضروري مي باشد.
پركاربردترين راديو وايرلس در ايران كدام است؟
راديو وايرلس ميكروتيك پرفروش ترين و پركاربردترين راديو وايرلس در ايران مي باشد كه در انواع مختلف با ويژگي هاي متفاوتي توليد شده اند. شما مي توانيد متناسب با نياز خود راديو مورد نظر خود را انتخاب نماييد.
نحوه برقراري ارتباط بين يك يا چند راديو وايرلس:
ارتباطات وايرلس به چند دسته تقسيم مي شوند كه شامل:
ـ Point to Point:
اين نوع ارتباط بين دو نقطه مي باشد كه براي برقراري ارتباط بين اين نقاط از راديوي وايرلس استفاده مي شود. كه در آن يك راديو در نقش سرويس دهنده يا Access Point و راديوي ديگر در نقش سرويس گيرنده يا Station مي باشد. اتصالات Point to Point را مي توان در مسافت كم و حتي مسافت زياد تا ده ها كيلومتر استفاده كرد.
اين روش براي شركت هايي كه داراي 2 شعبه بوده و تمايل دارند بين اين آنها ارتباط برقرار نمايند استفاده مي شود. اين نوع از اتصالات زماني برقرار مي شود كه ديد كاملاً مستقيم و بدون مانع باشد. يكي از مزاياي اين نوع ارتباط راديويي هزينه به صرفه و همچنين راه اندازي آسان آن نسبت به ساير روش ها مي باشد.
ـ Point to MultiPoint:
اين نوع ارتباط بين چند نقطه كه براي برقراري ارتباط بين نقاط از راديوي وايرلس استفاده مي شود. كه در آن يك راديو نقش سرويس دهنده يا اكسس پوينت و راديوهاي ديگر در نقاط مختلف نقش سرويس گيرنده يا Station را ايفا مي كنند. از اين روش زماني استفاده مي شود كه يك شركت داراي شعبات مختلفي بوده و تمايل دارد بين كليه اين شعبات ارتباط برقرار نمايد، در اين حالت ارتباط Point to Multipoint مي تواند گزينه مناسبي باشد.
زيرا اين روش همانطور كه گفته شد علاوه بر هزينه مناسب، داراي نصب آساني نيز بوده و تنها گزينه اي كه مي بايست در آن آن رعايت شود ديد مستقيم بدون وجود هيچ گونه مانعي مي باشد.
منبع: راديو وايرلس چيست و چه كاربردي دارد